Η Google έχει βρεθεί τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Αμερικανικής Επιτροπής Εμπορίου λόγω του ηγετικού ρόλου που τείνει να αποκτήσει στο χώρο της τεχνολογίας των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones).
10/10/2012 18:10
Στο πλαίσιο των ερευνών της, η Αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου έχει καταθέσει αίτημα από τον Ιούνιο τόσο στην Google όσο και στις ανταγωνιστικές της εταιρείες περιλαμβανομένων των Apple και Microsoft, για παροχή πληροφοριών σχετικά με τις εφαρμοζόμενες μεθόδους σε θέματα κατασκευής και λειτουργίας κινητών τηλεφώνων.
Οι αρμόδιοι φορείς που έχουν αναλάβει να συνδράμουν την Αμερικανική Επιτροπή στην έρευνα που διεξαγάγει, ασχολούνται επισταμένως με την τακτική που εφαρμόζουν οι εταιρείες στον τρόπο κατοχύρωσης του εκάστοτε διπλώματος ευρεσιτεχνίας καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται αλλεπάλληλες δίκες μεταξύ των ανταγωνιστριών εταιρειών για το συγκεκριμένο θέμα.
Να σημειωθεί ότι η Google είναι η μόνη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τεχνολογικό χώρο και έχει κατοχυρωμένες βασικές ευρεσιτεχνίες, ευρεσιτεχνίες δηλαδή που αφορούν την τεχνολογία των επικοινωνιών και τη διαχείριση δεδομένων και είναι καθοριστικές για τη λειτουργία των σύγχρονων τηλεφώνων και των συσκευών τύπου «tablet» (standard-essential patents).
Από την άλλη, οι ευρεσιτεχνίες της Apple αφορούν κυρίως την κατασκευή και τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αλληλεπιδρά με τη φορητή συσκευή. Η Motorola, από την πλευρά της, η οποία ανήκει στον όμιλο της Google έχει δεσμευτεί σε οργανισμούς που ασχολούνται με την κατοχύρωση τεχνολογικών ευρεσιτεχνιών να παραχωρήσει την άδεια χρήσης των «standard-essential patents» με δίκαιους και λογικούς όρους και στις υπόλοιπες εταιρείες του χώρου, προκειμένου να συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω πρόοδο της τεχνολογικής βιομηχανίας. Η ανακοίνωση αυτή της Motorola προκάλεσε το ενδιαφέρον της Επιτροπής, η οποία άνοιξε έτσι μια νέα έρευνα.
Η Google μάλιστα δήλωσε χθες ότι πράγματι σκοπεύει να μοιραστεί τις κατοχυρωμένες εκ μέρους της ευρεσιτεχνίες και εμφανίστηκε πρόθυμη να απαντήσει σε κάθε ερώτηση της Επιτροπής επί του επίμαχου ζητήματος
lawnet.gr